woodLAB

Newsdesk woodweblab


BLUM STELT NIEUWE INNOVATIES VOOR OP INTERZUM 2017


Interzum is dé plaats om de nieuwigheden uit de meubelindustrie te ontdekken. Ook beslagfabrikant Blum stelde er de nieuwste innovaties op het gebied van klapdeuren, scharnieren en ladesystemen voor aan het grote publiek. Deze nieuwigheden zullen pas volgend jaar beschikbaar zijn maar Blum licht op Interzum graag al een tipje van de sluier op.

Bewegingstechnologieën vereenvoudigd
Onder het centrale thema ‘Vier voor meer’ to..


NIEUW BIJ STILLEMANS


STILLEMANS produceert hoge kwaliteit kunststof profielen. We ontwikkelen voortdurend nieuwe modellen. Vandaag hebben we meer dan 5000 profielen en accessoires beschikbaar.

STILLEMANS biedt u een totaaloplossing voor uw profielen. Wat we nog niet in huis hebben, kunnen we voor u ontwikkelen.

STILLEMANS maakt o.a. LED profielen, kantenband en handles – beschikbaar in een groot gamma afwerkingen en kleuren.


INTERZUM 2017: DECOSPAN IS GERICHT OP MERKEN EN BELEVING


Decospan, de Belgische leverancier van gefineerde panelen en een marktleider in Europa, is opnieuw van de partij in Keulen in hal 6. Deze editie echter met een aanzienlijk grotere stand en in plaats van links, meer naar rechts in de hal, en dicht bij de Piazza en centrale boulevard (C041). “Ook de look van de beursstand zal helemaal anders zijn dan in voorgaande jaren.” zegt Wouter Polfliet, brand manager van division panels en mede verantwoordelijk voor de marketing en ..


interzum 2017 - PREVIEW


Over precies 118 dagen gaat de vakbeurs Interzum van start in Keulen. De organisatoren zijn terecht koplopers te noemen op vlak van innovatie in de interieurbouw en de meubelindustrie. Elke twee jaar legt Interzum de basis voor toekomstige ontwikkelingen in deze industrie, dankzij de wisselwerking tussen exposanten en designers uit de hele wereld, die in de rij zullen staan voor dit niet te missen evenement. De exposanten (verdeeld over 10 beurshallen) lijken deze wissel..


ALPI STELT VOOR: RADIANT, HET HOUT DAT LEEFT VAN HET LICHT, PRIJS ‘BEST OF THE BEST’ INTERZUM AWARD 2015


Gedurende het International Year of Light and Light-Based Technologies, geïntroduceerd door UNESCO, is licht het sleutelbegrip van het ALPI hout. Als bekroning van de nieuwigheden onder de producten laat het nieuw hout Radiant het licht door, dankzij transparante harslijnen. Het innovatieve bereik van Radiant werd ook erkend door de jury van de Interzum Award 2015, die het product de prestigieuze “Best of the Best” Award toekende.

Een h..

Ligna


WEINIG GROEP OP HET SALON LIGNA 2017 : DIGITALE PRODUCTIE TEN DIENSTE VAN DE KLANT


In 2017 begint het LIGNA salon met een nieuw oppervlakteconcept. Daarom zal de Weinig groep zijn complete gamma voor de bewerking van massief hout en afgeleide materialen voor de eerste keer voorstellen in gebouw 27. Onder het motto « THINK WEINIG » worden de klanten verwacht op een stand van 4000 m², voor een uniek aanbod voor ambachten en industrie. In de sector van het bewerken van massief hout, omvat het programma de segmenten schaven en vormgeven, debiet en optimali..


LIGNA PREVIEW


De grote lijnen zijn opgezet om van de editie 2017 van LIGNA een onmisbaar evenement te maken voor de sector van de houtindustrie, met alle veranderingen door elkaar.

Zoals dr. Andreas GRUCHOW, lid van het voorzittend comité van de Deutsche Messe AG, het al terecht zei tijdens de persconferentie op 14 februari, is de conjunctuur heel gunstig ondanks de daling van export naar Rusland, als gevolg van de sancties die de Europese overheden hebben o..


LIGNA 2015: 'S WERELDS NUMMER 1


  • Een sterkere innovatieve geest en internationale uitstraling dan ooit
  • Het evenement weerspiegelt snelle vooruitgang geboekt door industrie 4.0 in houtbewerking en houtverwerking
  • Wood Industry Summit een succes vanaf het begin
  • "Verrassende Veelzijdigheid" ontmoet grote belangstelling

Hannover. LIGNA 2015, die in Hannover op vrijdag 15 mei ten einde liep, was een groo..

NESTING IN DE INRICHTING - EEN AMERIKAANSE TECHNIEK
NESTING IN DE INRICHTING - EEN AMERIKAANSE TECHNIEK  

De klassieke techniek die momenteel in Europa gebruikt wordt voor de productie van keukenelementen of woninginrichting op basis van houtvezelpanelen (MDF, spaanplaat, melamine enz.) is gebaseerd op het concept van de drievoudige bewerking:

  • Het zagen van de onderdelen op een horizontale zaag (of verticale zaag, balkenzaag, opdeelzagen ...)
  • Het verlijmen van de smalle zijden
  • Het frezen van de bewerkingen en het boren van de benodigde gaten voor het verbinden van de onderdelen
Dit betekent dat men hiervoor uitgerust moet zijn met drie verschillende machines.

Hoewel niemand op dit moment nog ontkent dat het bezit van een machine met digitale bediening een kwestie van economisch overleven is voor de handwerker, kan men zich echter afvragen of, gezien de hoogte van de hiervoor benodigde investeringen, een kleine ambachtelijke werkplaats zoals er duizenden bestaan in België en andere Europese landen werkelijk een positieve ROI (return on investment) zal kunnen genereren.

De traditionele techniek (in drie stappen) blijft het meest doeltreffend bij een omvangrijke productie.

WAT IS NESTING? Nesting (http://en.wikipedia.org/wiki/Nesting_(process)) bestaat uit het optimaliseren van de plaatsing van de te produceren onderdelen (rechthoekig of niet) op een paneel. Vier voordelen hiervan zijn onmiddellijk duidelijk. Het eerste garandeert een zeer laag afvalpercentage, en zeker lager dan met klassieke optimaliseringssoftware voor rechthoekige onderdelen. Het tweede is het feit dat de CNC pas van gereedschap wisselt als de bewerking dat vereist. Het derde is het feit dat elk onderdeel perfect gekalibreerd zal zijn!

Stellen wij ons een meubel voor dat drie bewerkingen vereist, elk met een ander gereedschap. Met de klassieke fabricatietechniek moet de machine drie keer van gereedschap wisselen voor elke te produceren staander, wat veel stilstand betekent. Met Nesting worden alle onderdelen in één keer bewerkt! De tijdwinst is dus aanzienlijk.

Het vierde voordeel is de tijdwinst door het feit dat de machine niet stilgezet moet worden om het te produceren onderdeel op de juiste aanslag te plaatsen en de operatie te herhalen.

DE KENMERKEN VAN EEN CNC MET NESTING TAFEL
Het grote verschil tussen een klassieke CNC en een traditionele CNC zit in de tafel. Voor Nesting is een 'volle 'tafel nodig, die de zuiging over de hele oppervlakte kan waarborgen. Deze tafel, die een soort stramien vormt, laat toe om alle onderdelen van welke vorm dan ook vast te houden. Het probleem van de juiste plaatsing van de zuignappen, en daarmee een heleboel stress voor houtbewerkers, wordt dus vermeden! Een dergelijke tafel vereist daarentegen een veel krachtiger vacuümpomp (in feite worden vaak twee vacuümpompen gebruikt). Het laatste verschil is uiteindelijk de noodzaak om een bufferpaneel te voorzien tussen de tafel en de te bewerken onderdelen. Meestal zal een MDF 6 mm daarvoor voldoende zijn.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VOOR DE HANDWERKER?
De Europese markt onderscheidt zich van andere markten door het grote aantal zeer kleine houtbewerkingsbedrijven.

Het grote merendeel van deze ambachtelijke inrichters voert maatwerkzaamheden uit met een grote meerwaarde. Er zijn er maar weinig die voldoende financiële middelen of eenvoudig de benodigde ruimte hebben om de drie machines voor de traditionele productie te installeren.

Dan kan het slim zijn om de mogelijkheid van investering in een CNC met Nesting tafel te onderzoeken. Dan beperkt u namelijk onmiddellijk de investering van drie machines in twee machines. U geniet veel ruimtewinst. Op basis van wat hierboven is uitgelegd, boekt u winst op het gebied van snelheid, materiaal en bewerking. De productie is ook veel flexibeler en dat komt mooi uit, omdat de handwerker aan kleinere projecten werkt.

ALLES IS NIET ALTIJD PERFECT IN DE HEERLIJKE NIEUWE WERELD
Helaas zijn er ook nadelen. Zoals aan het begin van dit artikel aangegeven, komt Nesting uit de Verenigde Staten. Daar worden kasten niet met deuvels gemonteerd. Ze worden geschroefd of gemonteerd met een soort pen gleuf lip verbinding. In België en in Europa in het algemeen is deze methode uitgesloten. En het probleem is dat deze machines nog niet horizontaal kunnen boren. Dat is zeer vervelend omdat het betekent dat de handwerker een vaste draaiboutmachine moet aanschaffen. En dat is niet echt zinvol. Alle hierboven beschreven voordelen gaan dan verloren. Wat dan te doen?

Voor het frezen van kant 1 tot 4 moet het onderdeel verhoogd worden door middel van zuignappen en komt men terug op een traditionele configuratie. Sommige fabrikanten van machines met Nesting tafels laten echter toe deze operatie, die ik een operatie van het tweede niveau zou noemen, uit te voeren door een soort zuignappen toe te voegen die het te bewerken onderdeel opheffen zodat het horizontaal geboord kan worden. Men kan zich echter voorstellen dat dit tijdverlies (en de extra investering) voorkomen kan worden door excentrische verbindingen te gebruiken (minifix, Rafix, VB 21 en andere) met een schroefverbinding om de kastonderdelen definitief te monteren. De excentrische verbindingen dient voor het bijstellen, de schroef als consolidatie (en vervangt aldus de klassieke deuvel). De LAMELLO kan in dit geval uitkomst bieden.

DE EUROPESE MARKT
Langzaam aan constateren wij dat Europese fabrikanten hier en daar machines met Nesting tafels beginnen te verkopen. Alle hierboven beschreven voordelen zijn natuurlijk op deze machines te vinden, maar de meeste zijn uitgerust met een klassieke boorkop, dat wil zeggen met verticale pinnen op X en Y maar ook met horizontale pinnen, en sommige zelfs met een zaagblad.

Horizontaal boren is dus mogelijk. Het is daarentegen niet zeker dat de optimalisering op programmaniveau doeltreffend is. Het zou ideaal zijn als de gebruikte CAM bijvoorbeeld een apart programma zou kunnen genereren voor onderdelen die horizontaal boren vereisen. Dat is onder andere het geval met het softwareprogramma woodLAB CAM van de Italiaanse uitgever Quality Industriale.

CONCLUSIES
Hoewel de klassieke machine (zuignappen en balken) vele voordelen blijft bieden, kan men denken dat de CNC-machine met Nesting tafel een verleidelijk alternatief biedt voor de ambachtelijke inrichter die moderne en competitieve middelen wil aanschaffen om een eerste stap te zetten naar de automatisering, die hij naar mijn overtuiging nodig heeft om te overleven.

De koppeling met een CAO-softwareprogramma zal zeker onmisbaar zijn voor een geslaagde operatie.

Brussel
Marc Van Uytvanck.
Tel: 00 32(0)2 672 61 82

 [14/1/2015]

 Quality Industriale


WOOD-IT.BE  

WOOD-IT.BE BVBA G. KEYENLAAN 22 1160 BRUSSEL - Sitemap - Disclaimer - Contact: info@wood-it.be